Så er det ifølge kalenderen blevet sommer.

Billeder fra juni og juli

Side 3

 

 


 

Sådan installerer man en ny skorsten


Først bores et helt lodret hul gennem midten af en skabelon op gennem loft, isolering og tag. Skabelonens diameter er det samme som skorstenen (et isoleret jernrør). Efter at have boret hullet tegnes rundt om skabelonen, hvorefter man  saver med en stiksav i markeringen.

Pletterne på billedet til venstre er savsmuld i blitzlyset.

   

 

Hul i loftet. Isoleringen er synlig og skåret til.

 

Hul i taget - og der er telefon.

 

Specialfremstillet zinkinddækning afsluttes med svejsepap.

 

4 timers arbejde og skorsten og ovn står klar - troede jeg !  Men jeg skulle blive klogere....

 

  


Her ses resultatet af skorstensfejerens røgprøve !!


Besøg af "sotaren" skorstensfejeren, der skal godkende skorsten og brændeovn.

I Sverige trykprøves skorstenen for at finde lækager. Han kommer en røgpatron ned i røret på taget, hvorefter skorstenen bliver lukket til med en oppustelig gummibold. Herefter skulle der kun komme røg ud af selve ovnen, men sådan skulle det ikke være.

Det gik jo ikke helt som forventet. Jeg ringede til fabrikken, da Pejsegården i Ringsted havde ferielukket.
Fabrikken vidste da udemærket godt, at den skulle tætnes efter svenske krav. Så jeg måtte køben noget pankit, hvilket jeg kunne få hos den lokale tømmerhandel.
 

Efter at have tætnet samligen prøvede jeg torsdag at få ham til at komme, men han kunne ikke komme før mandag, og det kunne jeg ikke vente på. Jeg aftalte med ham at ringe næste gang jeg kom.

Jeg kom igen 14 dage efter og han var her igen. Nu var samlingen næsten tæt, men han havde i mellemtiden ledt efter skorstenens godkendelse i Sverige. Den kunne han ikke finde. Han havde talt med en svensk importør af Kavani skorstene, som sagde at den havde været forsøgt godkendt, men ikke blev det !
Jeg ringede straks til den danske fabrik, der havde ferielukket resten af måneden (Juli) og Pejsegården har altid lukket om onsdagen, men jeg fik fat i ham på hans mobiltelefon. Han var uforstående over for dette, han havde sat andre skorstene af denne type op i Sverige. Spørgsmålet er blot om de er godkendt eller blot taget i brug.
Skorstensfejeren sagde også, at man normalt ikke accepterer et uisoleret rør, hvilket det jo er op til gennemføringen i loftet. En isolering på 30 mm var normalt. Han mente iøvrigt også, at afstanden fra loft og ned til det uisolerede rør var for kort.

 

Efter denne begmand, syntes jeg, at jeg fortjente et nyt køle/fryseskab.

Det andet var gammelt og strømslugende. Jeg vil gerne have, at det kan stå og være tændt, når jeg ikke er der i sommer"halvåret".
Jeg ville gerne have et med køl foroven og fryser med skuffer forneden og fandt også et energiklasse A, som jeg bestemte mig for.


En lokal vognmand  kom med skabet onsdag eftermiddag og tog det gamle med som aftalt. Det var da herligt, at der endelig var noget, der lykkedes. Mææn.. da han var kørt opdagede jeg, at det var et forkert køleskab, han var kommet med. Det var ét stort køleskab.  Satans også.

Jeg skyndte mig at hente bilnøglerne og kørte efter ham. Jeg kunne ikke se ham, da jeg kom op på landevejen, men han var nok kørt mod Kristianstad. Efter at have kørt i 10 minutter kunne jeg se bagenden af hans bil. Han kørte altså bare alt alt for hurtigt. Skulle jeg indhente måtte jeg køre alt alt alt for hurtigt.

Efter at have kørt mere end 15 km var der blevet tæt kørsel og jeg kunne se ham 5 biler foran og vejen blev snart til motorvej. Jeg tænkte, at hvis jeg kørte sindsygt nok og overhalede de fire andre, var det slet ikke sikkert, at jeg kunne gøre ham forståeligt, at jeg ville tale med ham, og havde han overhovedet det rigtige skab i bilen ? Jeg opgav og kørte hjem igen.
Jeg fik fat i firmaet, da jeg kom hjem og blev næste dag ringet op af søde Kristel, som havde ekspederet mig . Hun fiksede det sådan, at det blev leveret i løbet af eftermiddagen. Det var en servicebil der lige netop kunne have det liggende bag i bilen.

Så var dét da på plads !

 

Det er dér sagen står nu. Pejsegården undersøger og gør ved, og vi kommer nok ikke videre før fabrikken åbner efter sin ferie og jeg må tænde min el-ovn om aftenen.

Foreløbig status på dette projekt:

ovn og skorsten 16.100 kroner,  er (desværre) betalt
byggetilladelse 1000 kroner,  er betalt
skorstensfejer  1000 kroner. bliver betalt

Yderligere udgifter må være mig udvedkomne !!

Håber ikke at vi skal tovtrækkes om det !

Det skal bemærkes, at Pejsegården i Ringsted efterfølgende har fået ny ejer.

På 2004 side 5 ses løsningen.

 

Tilbage til arbejdet Til toppen af siden

Tilbage til side 2
Frem til side 4

Tilbage til forside

Opdateret 25-04-2012