Det er nu blevet  onsdag den 11. august og jeg er tilbage.
Nyheden er at min skorsten endelig er blevet godkendt !


Året med fut i

Side 5

  Nydeligt ser det ud.


Nu ser det ud til at lysne. Jeg har ledt med lys og lygte efter en, der kan få min skorsten godkendt. Et stort (og dyrt) firma i Kristianstad ville tilsyneladende ikke lave det. De havde travlt og kunne ikke sige hvornår, de havde tid. Jeg indhentede tidligere på året tilbud fra dem på en komplet installation af brændeovn med skorsten, hvilket hun nok kunne huske og dermed regne ud at jeg har taget et andet tilbud.
De havde ikke lyst til at komme og reparere noget, de ikke selv havde sat op. Det var ikke ordene, men det lå tydeligt i luften. Dumme kæll... Hun var mægtig sød og imødekommende tidligere på året, men deres tilbud var bare 5000 danske kroner dyrere end det, jeg fik sat op af at dansk firma inklusive transport til Linderöd. En skam at de ikke havde sat sig ind i, hvordan man sætter en skorsten op i Sverige. De kunne for eksempel have spurgt den danske fabrik, der havde en komplet svensk monteringsanvisning.
Det var ikke lykkes mig tidligere at finde en lokal håndværker under skorsten og pejse/ovn/spis/kamin,
 


men under rubrikken Entreprenører och et eller andet fandt jeg en. Han har været her og kigget på det og syntes, at det var helt urimeligt af skorstensfejeren at forlange en skorstensskakt til den type skorsten (helisoleret dobbelt stålrør som kun bliver lunkent), noget man bruger i Sverige som 7-dobbelt sikkerhed.
Fænomenet er ukendt i Danmark. Ulf, som håndværkeren hedder, siger at man har et lignende produkt i Sverige, hvor skakt ikke er nødvendig ved montering. Han har nu talt med skorstensfejeren om det, men han ville ikke bøje sig m.h.t. den forbandede skakt.

En skakt eller schakt, som det heter på svenska, er normalt en firkantet kasse monteret uden om skorstenen imellem loft og tag.
Schakt udtales iøvrigt: "sch" = første lyd i sju (7), munden skal se ud som om man havde tænkt sig at sige H og så skal man fremstille en hvæsende lyd, der kommer helt nede fra halsen, "akt" kommer jo så bare bagefter - det har jeg dog lært, men der er langt igen med resten.
 


Tirsdag den 23. August
 

En firkantet plade laves til en cylinder og puttes op i hullet.

 

Kanten rundt om oppe ved loftet markeres og  pladen klippes til.

 

Foroven  pappa på taget set op gennem det tilklippede rør.
Til højre sømmes røret fast i kanten og vupti har vi en skakt.

Til venstre er skorstenen klar til at blive monteret igen og foroven er det "sotaren" Jimmy og Ulf, der leger med røg - skorstenen bliver trykprøvet og bestod prøven.

Første læs brænde til en svensk hundralapp

Andet læs 1 kubikmeter leveret til 300 SEK


Opdateret 05-08-2011      
 

 

Tilbage til arbejdet

Til toppen af siden

Tilbage til side 4

Frem til side 6

Tilbage til forside